+31 (0)497 369555 info@prowork.nl

Bediening van je domoticasysteem

Wanneer je kiest voor een domoticasysteem, dan kies je voor een slimme woning.

Door gebruik te maken van sensoren en eenvoudige commando’s, weet de woning wanneer de bewoner thuis is en wat hij wil gaan doen. De verlichting, het klimaat, de zonwering, het beveiligings- en audiosysteem etc. passen zich snel en automatisch aan. Luxe of comfort? Zeg het maar, prettig is het zeker. En als je het eenmaal gewend bent wil je niet meer zonder!

Met een domoticasysteem worden veel zaken in en rondom huis automatisch geregeld. Afhankelijk van bijvoorbeeld de aan- of afwezigheid van de bewoners. Wil je zelf iets activeren of wijzigen? Dan kan dat op verschillende manieren. Via schakelaars of bedieningspanelen aan de wand of met je telefoon of tablet. Traditioneel heb je een lichtschakelaar nodig om een lamp aan te zetten. Met een domoticasysteem kun je nog steeds gebruik maken van een schakelaar. We noemen het dan een slimme schakelaar omdat hij meer intelligentie aan boord heeft ten opzichte van een traditionele schakelaar. Je bedient namelijk niet één enkel armatuur maar een hele lichtsetting. Je hebt er dan ook maar één nodig per ruimte in plaats van per armatuur een schakelaar. In plaats van aan of uit kies je voor een bepaalde scene. Bijvoorbeeld TV kijken, lezen, dineren, film kijken. Afhankelijk van je keuze past de verlichting in de gehele ruimte zich aan. Met slechts één druk op de knop. Deze bediening kan via een schakelaar maar ook via een app op je telefoon of tablet, een afstandsbediening of een uitgebreid en overzichtelijk touchpanel aan de wand.

Vind je betrouwbaarheid en stabiliteit belangrijk?

Dan adviseren wij altijd een combinatie van wand- en appbediening. Bediening via de app is handig. Zeker voor korte acties zoals het aan en uit zetten van muziek of het tijdelijk bijstellen van een verlichtingsarmatuur. Daarnaast geeft het 24/7 toegang tot de veiligheid van je woning waar ter wereld je ook bent. Op afstand zie je wie er aanbelt of rondloopt in de tuin. Als je enkel gebruik wilt maken van tablet- en/of telefoonbediening, bedenk dan dat je deze altijd en overal bij je moet hebben. Je bent afhankelijk van de wifi of het netwerk en mocht je batterij leeg zijn of je telefoon is stuk dan heb je geen backup meer.

Multifunctioneel

Naast bediening met de app adviseren wij daarom slimme schakelaars of een touchpanel aan de wand. Net wat je prettig vindt. De bewegingssensoren zorgen ervoor dat er altijd licht brandt zodra iemand in de ruimte aanwezig is. Wil je een andere lichtsetting omdat je TV gaat kijken bijvoorbeeld? Dan regel je dat via de slimme schakelaar of het touchpanel in die ruimte. Met één druk op de toets stelt de verlichting zich in op de gewenste setting voor TV kijken. Met diezelfde schakelaar kun je verschillende lichtscénes kiezen, je gordijnen openen en sluiten of je muziek inschakelen.

Ook voor het klimaat in huis

Een ander belangrijk voordeel van een schakelaar of touchscreen aan de wand is de discreet ingebouwde temperatuursensor. Deze meet de temperatuur in de betreffende ruimte en regelt het klimaat. Dat betekent dat deze slimme schakelaar of touchpanel ook de klimaatsturing overneemt en losse thermostaten overbodig zijn. De perfecte combinatie met een warmtepomp of CV-ketel.

Schakelmateriaal

De keuze is reuze als het gaat om bedieningspanelen die compatibel zijn met een KNX domoticasysteem. Vormgeving, materiaalsoort, kleur en gebruikersgemak zijn vaak bepalend. Er zijn verschillende merken op de markt. We lichten er hieronder een aantal uit waar zowel onze klanten als wij als integrator zeer tevreden over zijn.

Basalte

Met de tasters van Basalte combineer je design, techniek en eenvoudige bediening in je woning. Ze helpen om de meest gebruikte functies op een eenvoudige manier te bedienen. Bovendien een streling voor het oog. De tasters kennen een hoogwaardig afwerkingsniveau en zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.

CJC

Of gaat je voorkeur uit naar de designschakelaars van CJC? High-end schakelaars die moeiteloos passen in elk type interieur of architectuurstijl. Beschikbaar in verschillende afwerkingsmogelijkheden.

Zennio

De aanraakschakelaar van Zennio is van hoogwaardig gehard glas en slechts 9mm diep. Eenvoudig en makkelijk bedienbaar. Deze aanraakschakelaar heeft modellen met 1, 2, 4 of 6 configureerbare toetsen en bevat een interne temperatuursonde en thermostaat.

Touchpanel

Vind je het prettig om feedback te krijgen van de opdracht die je aan je woning geeft? Dan past een touchpanel wellicht beter. Deze zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen. De teksten en symbolen zijn vaak naar eigen keuze in te stellen. Een kleiner panel voldoet voor bediening van bijvoorbeeld licht en klimaat per ruimte en met een groter touchscreen, zoals bijvoorbeeld van Control4, is het mogelijk de gehele woning te bedienen. Deze worden vaak 1 of 2 per woning toegepast, bijvoorbeeld één in de keuken en één op de overloop of in de masterbedroom.

Stembediening

De laatste tijd zien we dat stembediening in opmars is. Denk aan Google Home en Amazon Alexa welke eenvoudig te koppelen zijn aan de betere domoticasystemen. Ook hier is weer ons advies om dit in combinatie met schakelaars, touchpanels en appbediening toe te passen.

Stabiel, veilig en flexibel

Voor een stabiel, betrouwbaar en veilig domoticasysteem is de basis van onze systemen altijd bedraad en gebaseerd op KNX. Door deze basis te combineren met merken als bijvoorbeeld Control4, Basalte of Zennio creëer je flexibiliteit én betrouwbaarheid op hoog niveau.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw woning?

In ons Experience Center kun je zelf verschillende bedieningsmogelijkheden zien en ervaren.

Wij zijn geopend op afspraak. Kom gerust langs en laat je inspireren.

Enjoy Technology!

Pin It on Pinterest