+31 (0)497 369555 info@prowork.nl

Een lichtplan van Prowork

Sfeervol, comfortabel en zorgeloos wonen.

Bouw- of verbouwplannen? Of je nu zelf gaat bouwen, je woning onderdeel uitmaakt van een bouwplan, of je huidige woning gaat verbouwen, ons advies: sta op tijd stil bij de verlichting in én rondom je woning.

Denk op tijd na over je lichtplan

 

Van tevoren goed nadenken over de verlichting van elke ruimte, en de indeling ervan, vermijdt teleurstelling achteraf. Met het juiste licht wordt die ene hoek een prachtig accent in je interieur. Het zou jammer zijn als achteraf blijkt dat een ruimte, hoek of schilderij onderbelicht blijft. Wil je dit voorkomen? Denk dan op tijd na over een passend lichtplan of schakel de hulp van een expert in. Op tijd betekent in het beginstadium van het ontwerp van de bouw of verbouwing. Waarom zo vroeg? Het ontwerp van de elektrotechnische installatie is een wezenlijk onderdeel van een goed uitgevoerd lichtplan. Hoe eerder bekend is welke verlichting waar dient te komen, hoe beter daar tijdens het bouwproces rekening mee gehouden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan uitsparingen in plafonds en het leggen van leidingen.

Sfeer en functie

Verlichting is niet alleen sfeerbepalend, maar ook functioneel. Bedenk van tevoren welke ruimte waarvoor gebruikt gaat worden en welke verlichting er bij past. Een ruimte kan meerdere functies hebben, bijvoorbeeld: lezen en gezellig borrelen. Met een daarop aangepast lichtplan en verschillende sfeerinstellingen stel je eenvoudig de verlichting per ruimte af op je individuele wensen.

Gebruiksgemak en comfort

Traditioneel bedienen van armaturen betekent vaak een hele rij aan schakelaars en dimmers op de muur. Je bedient elk armatuur afzonderlijk. Deze rij schakelaars is ook te vervangen door slechts 1 schakelaar of bedieningspaneel. Daarmee bedien je niet alleen alle verlichting maar bepaal je ook de sfeer. Daarnaast bedien je ook nog het klimaat in de woning, terrasverwarming en audio! We spreken in dit geval over domotica en dat geeft een extra dimensie aan het woongenot en bedieningsgemak.

Domotica integreren in je lichtplan

Een slimme woning met geïntegreerde domotica geeft niet alleen meer sfeer, maar zorgt ook meer wooncomfort en veiligheid. En het verhoogt de duurzaamheid van de woning.

  • Zodra je een ruimte betreedt en het schemert, gaat de verlichting subtiel aan. Wil je een andere lichtsfeer dan kies je een lichtscene via het bedieningspaneel aan de wand of via de app op je smartphone.
  • Nooit meer zoeken naar een lichtschakelaar in het donker, nooit meer per ongeluk een lamp aan laten. ‘s Nachts naar het toilet? Subtiele verlichting zorgt ervoor dat je eenvoudig je weg vindt, terwijl je partner verder slaapt.
  • De woning weet dat je niet thuis bent. Er verschijnt een indringer in de tuin. De woning heeft hem al gesignaleerd en zet hem automatisch vol in de spotlights, eventueel aangevuld met een geluidssignaal. Grote kans dat deze het snel voor gezien houdt.
  • Je moet er niet aan denken, maar stel: er ontstaat brand in de woning. Dan is het een geruststellende gedachte dat je alle focus kunt hebben op het veilig verlaten van de woning. De rookmelders slaan alarm én de woning schakelt automatisch alle verlichting in op volle sterkte. Eventuele rolluiken gaan omhoog en elektrische sloten worden ontgrendeld.

Pin It on Pinterest